SML SM Sonkajärvi Media 2022

Mies tuloskoneiden takana on myös itse menestynyt kilpa-ampuja. SM -kisat siintävät hänenkin katseessa. Yli 40 vuoden kokemuksen lajista omaava kuopiolainen Markku Jetsonen on nähnyt lajikehityksen ja uudistuksen tuulet. Jetsonen on huolissaan kilpailijamäärien putoamisesta.– Kilpailijamäärät ovat tippuneet dramaattisesti, noin sata ampujaa on jäänyt pois kahdessa vuodessa, Jetsonen harmittelee.Jetsosen hyppysissä on nytkin SM -kisan tuloksien saaminen. Omaan kilpailemiseen se ei tahtia hidasta.– Siinä se menee, kun tekee tuloksia miltei koko ajan kisassa. Ei ehdi jännittämään, Jetsonen naurahtaa.Markku Jetsonen on voittanut seitsemän yleisen ja 35 kappaletta ikämiesten SM -mitaleita SAL:n (Suomen ampumaurheiluliitto) kisoissa ja Suomen ennätyksiä hänellä on useita. SML:n (Suomen metsästäjäliitto) puolella on tullut myös menestystä: viime vuoden tuplamestari Lopelta ja mestaruuksia viisi.

Kisat lähenevät – 3 aamua H-hetkeenSonkajärven Erä- ja Urheiluampujat (SEUA) on valmistautunut huolella tuleviin SM -kisoihin, jotka pidetään 1.-3.4. Sonkajärven liikuntahallilla. Seuran jäsenet kävivät kisanjohtaja Rauno Savolaisen mukaan mittaamassa kuntoaan Suonenjoella pm -kilpailuissa ja tuliaisina oli mestaruuksia ja hyviä tuloksia.– Osa ampujistamme teki uusia ennätyksiä, jonka perusteella on odotettavissa menestystä myös SM-koitoksessa. Kisajärjestelyt etenevät suunnitelman mukaan, ja pienintä säätöä tehdään, jotta kisat onnistuvat hyvin, Savolainen kertoo.Kilpailuorganisaatio on Savolaisen mukaan mittava.– Haasteena on pysyä terveenä ja välttää mahdollinen sairastuminen. Varasuunnitelma on tehty ja on varauduttu yllätyksiin. Toivottavasti katsojat löytävät kilpailupaikalle.Savolainen muistuttaa tuloksien seuraamisesta, joita löytyy Hirviurheilusta reaaliajassa. Ja muistathan, että kisa-alueella on maskisuositus.

Sonkajärvellä on nuoria mukana ilahduttavasti ampumaharrastuksen piirissä. Osa on harrastanut jo pitempään lajia, esittelemme heistä kaksi. Nuorissa kilpaileva Niko Huttunen on käynyt harjoittelemassa säännöllisesti ja tähtäin on SM -mitalissa kuten Heta Hakolallakin.”Kun käyn harjoittelemassa, niin pyrin panostamaan suoritukseen täysillä. Harjoituksissa ammun omaan tahtiin kilpasarjoja niin luodikossa kuin hirvessäkin, Huttunen toteaa.Niko Huttunen aloitti ampumisharrastuksen seitsemän vuotta siten. ” Kävin katsomassa toimintaa ja sain kokeilla ampumista. Siitä innostuin, hankin oman aseena ja takin. Mielenkiintoista ammunnassa on se, että siihen pitää laittaa kaikki keskittyminen, muutoin ei ainakaan itsellä tule hyviä suorituksia.”Heta Hakolan mukaan ammunta on tosi mielenkiintoinen laji.
” Koskaan ei tiedä, millainen päivä ammunnan suhteen on tulossa. SM -kisaan olen valmistautunut kuten ennekin, odotan tiukkaa kisaa”, Heta totesi.